Tunizija 2016 – Odprava na Sif es Souane

Ain Ouadette – raj v pesku ali češnjica na tortici

Huilat Er Richet ali Ain Auadette, majhno jezerce sredi Velikega vzhodnega peščenega polja tunizijske Sahare, je od civilizacije ravno prav oddaljeno, da ni postalo shajališče množičnega turizma, čeprav je bilo pred arabsko pomladjo precej oblegano.

Jezero v dolini med sipinami, ki so ravno prav oddaljene od vode, da ne krnijo občutka prostranosti,  napaja termalni vrelec, ponesrečen rezultat naftnega biznisa. Ob poskusnem vrtanju je namesto nafte na površje pritekla voda z 38°C, in od takrat jo je preteklo že veliko. Čeprav jo sproti pobira sipki pesek in vročina, je nastalo jezerce in ob njem je zraslo trstičje.

Nekdo je izvir opremil s cevjo, ki z višine slabega metra nad vodo  masira prepoteno in od peska utrujeno kožo kot v toplicah, robove izvira pa po vsej verjetnosti vsakokrat popravimo kar fantki, ki nas v tem odročnem kraju ni sram po frojdovsko priznati, da igranja v peskovniku nismo nikoli pozabili.

Ob poti do tja so zrasli desert caféji, domačini so okrepčevalnice zbili iz lesenih kolov in palminih vej. Ob vodi sredi puščave je bilo možno dobiti polni penzion, vključno s pivom. Kraj je postal posrečen cilj in svetišče offroadarjev. Če si bil v Tuniziji s terencem, se z izjemo Rommlove piste vse poti sučejo na severovzhodnem delu Grand Erg Orientala med mestom Douz, oazo Ksar Ghilane in Er Richetom, od katerih je slednji češnjica na tortici.

Na dan prihoda na Er Richet je bil Uroš deležen svoje češnjice , saj so se mu zvezde seštele v rojstni dan. In kaj je lepšega kot praznovati v toplem bazenčku in prijetni družbi enajstih sorodnih odvisnikov od peska pred naskokom na Sif es Souane.  Sredi Sahare, daleč od vsakdanjih skrbi. Tortice seveda ni bilo, steklenico Skenderbega, ki ga je s sabo pripeljal prav v ta namen, pa smo si lepo počasi podajali v krogu. In nikamor se nam ni mudilo, s konjakom namreč ni nič narobe, če se v termalni vodi malo segreje.

One thought on “Tunizija 2016 – Odprava na Sif es Souane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *